Brownie z batatów

Pyszny czekoladowy deser bez mleka, jajka i cukru. Bardzo prosty do wykonania i ze zdrowych składników.

Pyszne brownie bez mleka i jajka

Składniki na brownie z batatów:

  • 3 małe bataty

  • 12 miękkich daktyli

  • 100 g migdałów zmiksowanych (jak mąka, zmielonych)

  • 100 g płatków owsianych zmiksowanych (jak mąka)

  • 1 czekolada gorzka (100 g)

  • 1 łyżka oleju kokosowego


Bataty umyjemy, wycieramy i zawijamy w folię aluminiową. Następnie pieczemy ok. 30-40 minut w temp. 180'C (aż, będą miękkie). Studzimy, odwijamy i obieramy ze skórki. Czekoladę rozpuszczamy z olejem kokosowym. Wrzucamy bataty, daktyle i rozpuszczoną czekoladę do robota kuchennego, miksera lub pojemnika, w którym będziemy używali blendera. Miksujemy ze sobą. Dodajemy migdały i płatki owsiane i mieszamy wszystko ze sobą. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20-25 minut w 180'C.

Brownie z batatów

Przepis zmodyfikowany z : https://youtu.be/ZNd-F8RwIv8

Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2020 by Anna Sołyga

  • Biały Facebook Ikona
  • Biały Instagram Ikona