Budyń jaglany z sosem truskawkowym

Bardzo prosty przepis na przepyszny deser ;) Moi rodzice byli zdziwieni jakie to dobre. Kasza jaglana jest lekkostrawna i dostarcza składniki mineralne takie jak magnez, żelazo cynk oraz witaminy (z grupy B).


Składniki na budyń jaglany z sosem truskawkowym (3 porcje):

  • kasza jaglana - 0,5 szklanki

  • mleko 2% lub napój roślinny (może być np. migdałowy, owsiany) - 500 ml

  • cukier wanilinowy - 1 łyżeczka

  • truskawki mrożone - 100 g

  • cukier - 2 łyżeczki


Kaszę najlepiej przelać na sitku gorącą, następnie zimną wodą. Gotujemy mleko z cukrem wanilinowym i wsypujemy kaszę. Gotujemy mieszając co jakiś czas ok. 10 minut (do miękkości). Następnie miksujemy na konsystencję budyniu. Przekładamy do miseczki. Truskawki miskujemy z cukrem na sos i dodajemy do budyniu.


Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2020 by Anna Sołyga

  • Biały Facebook Ikona
  • Biały Instagram Ikona