Ciasto żytnie z jabłkami

Świąteczny, dietetyczny wypiek, idealny dla osób z cukrzycą i insulinoopornością.


Składniki na ciasto żytnie z jabłkami:

  • 1 duże jabłko

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 50 g zmielonych migdałów

  • 150 g mąki żytniej razowej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 75 g masła

  • 1 łyżka miodu

  • 100-120 g ksylitolu

  • 75 ml mleka

  • 1 jajko

  • płatki migdałów, do oprószenia


Obieramy jabłko, usuwamy gniazdko nasienne i kroimy w małą kostkę. Posypujemy cynamonem i mieszamy.

W oddzielnym naczyniu mieszamy zmielone migdały, mąkę i proszek do pieczenia.

Do małego garnuszka wkładamy masło, miód i ksylitol. Podgrzewamy, mieszając, do rozpuszczenia. Przelewamy do większego naczynia i studzimy. Dodajemy jajko i mleko. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy tak, by nie było grudek. Na koniec wsypujemy jabłka i mieszamy.

Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do niej ciasto, wyrównujemy i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez 40 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka.

Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2020 by Anna Sołyga

  • Biały Facebook Ikona
  • Biały Instagram Ikona