Gulasz warzywny

Niezwykle smaczna potrawa pełna warzyw, które zawierają dużo wartości odżywczych: białko roślinne, witaminy: A, K, C, foliany, żelazo, potas, błonnik pokarmowy.


Składniki na gulasz warzywny:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 cm imbiru

  • 1 duży batat

  • 1 puszka krojonych pomidorów

  • 1 łyżeczka curry

  • 200 ml mleczka kokosowego

  • 200 g gotowanej ciecierzycy (u mnie ze słoika)

  • sól, pieprz

  • ½ brokuła

  • 5 garści szpinaku

  • 100 g suchej czerwonej soczewicy

  • 400 - 500 ml bulionu warzywnego

  • opcjonalnie: awokado i pęczek pietruszki


Na początku najlepiej kroimy cebulę w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Trzemy na małych oczkach imbir. Obieramy i kroimy w małą kostkę (1cm x 1cm) batata oraz kroimy brokuła na małe różyczki.


Wlewamy olej do dużej głębokiej patelni lub garnka (najlepiej teflonowego). Dodajemy pokrojoną cebulę oraz czosnek. Podsmażamy około 2 minut. Dodajemy starty imbir oraz batata i mieszamy. Następnie dodajemy pomidory z puszki, curry, mleczko kokosowe oraz odcedzoną ciecierzycę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy około 10 minut. Dodajemy brokuła, szpinak oraz przepłukaną soczewicę. Zalewamy bulionem, mieszkamy i gotujemy około 10 minut. Jeśli bulion wyjdzie zbyt rzadki to można trochę dłużej pogotować, a jeśli zbyt gęsty to można dodać więcej bulionu lub mleczka kokosowego. Gulasz podajemy z pokrojonym w kostkę awokado oraz posiekaną pietruszką.


Przepis inspirowany Kuchnią Lidla.

Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2020 by Anna Sołyga

  • Biały Facebook Ikona
  • Biały Instagram Ikona