Muffinki bananowe z kawałkami czekolady

3 słowa, które opiszą te wypieki: proste, szybkie i pyszne 😉 Właściwie wystarczy wszystko wymieszać, nałożyć do foremek i upiec.




Składniki na muffinki bananowe z kawałkami czekolady:

  • 3 duże lub 4 małe banany (najlepiej dojrzałe)

  • 1 jajko

  • 80 g masła (rozpuszczone, ostudzone)

  • 190 g mąki

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

  • ½ łyżeczki cynamonu

  • 70 – 100 g cukru/ ksylitolu / erytrolu - opcjonalnie kawałki czekolady


Mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, cynamon. Rozgniatamy banany i mieszamy z jajkiem i rozpuszczonym masłem. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy. Nakładamy do foremek na muffinki. Na górę dałam kawałki czekolady gorzkiej. Pieczemy 5 minut w 210’C, następnie ok. 15 minut w 180’C. (do suchego patyczka).



Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2020 by Anna Sołyga

  • Biały Facebook Ikona
  • Biały Instagram Ikona