Sałatka - rukola, awokado i pieczone buraki

11 stycznia - Dzień Wegetarian. Z tej okazji zapraszam do wypróbowania bardzo smacznej i prostej do zrobienia sałatki.


Składniki na sałatkę z rukolą, awokado i pieczonym burakiem:

  • rukola

  • pieczony burak (pieczemy w folii, w temp. 200'C, tak aby był miękki w środku) - najlepiej pokroić na mniejsze części - szybciej się upieką

  • awokado

  • 4 łyżki pestek dyni

  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Sos:

  • 1 łyżka musztardy

  • 1 łyżka miodu

  • 1 łyżka oliwy extra vergine

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • sól

  • pieprz


Buraka obieramy i kroimy w kostkę. Rukolę opłukujemy, osuszamy. Do miski wkładamy rukolę, buraki i pokrojone w kostkę awokado. Posypujemy pestkami dyni i szczypiorkiem. Składniki sosu dokładnie ze sobą mieszamy i polewamy przed podaniem.

Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2020 by Anna Sołyga

  • Biały Facebook Ikona
  • Biały Instagram Ikona