Sernik jaglany

Kasza jaglana jest lekkostrawnym, bezglutenowym produktem, z którego możemy zrobić zarówno dania wytrawne, jak i słodkie. Jest ona bogatym źródłem żelaza (4,8mg/100g), jednak niehemowego. Jest ono wchłaniane w organizmie w mniejszym stopniu niż żelazo hemowe. Dlatego warto zadbać o jego przyswajalność, którą można zwiększyć poprzez spożywanie kaszy jaglanej z produktami bogatymi w witaminę C oraz unikanie picia do posiłku kawy i herbaty. Kasza jaglana zawiera także sporo magnezu (100mg/100g), cynku (3,4mg/100g) oraz witamin z grupy B.

sernik jaglany z sosem truskawkowym

Kasza jaglana jest lekkostrawna, przez co szczególnie polecana osobom starszym, osobom chorym na celiakię lub cierpiącym na choroby przewodu pokarmowego.

Oprócz wartości odżywczych, proso, z którego powstaje kasza jaglana, zawiera liczne związki fitochemiczne, głównie związki fenolowe, które mogą być przydatne w leczeniu zaburzeń metabolicznych, takich jak cukrzyca, nowotwory i choroby sercowo-naczyniowe. Istnieje badanie opisujące działanie przeciwcukrzycowe in vitro różnych odmian prosa uprawianych w Korei Południowej. [1]



Składniki na sernik jaglany:

  • 50 g gorzkiej czekolady

  • 1 łyżka oleju kokosowego

  • 1 szklanka płatków owsianych

  • garść żurawiny

  • 1 szklanka kaszy jaglanej

  • 1 szklanki wody

  • 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego

  • 1 szklanka mleczko kokosowego (gęstego)

  • 3 łyżki miodu/ syropu klonowego

  • cukier z wanilią

  • mrożone truskawki

  • 1 łyżka cukru


Przygotowanie sernika jaglanego:


Rozpuszczamy gorzką czekoladę z olejem kokosowym w garnuszku na malutkim gazie ciągle mieszając. Miksujemy/mielimy płatki owsiane na mąkę. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę oraz żurawinę do mąki owsianej. Miksujemy dokładnie i wykładamy masą spód formy. Kaszę jaglaną przepłukujemy na sitku gorącą i zimną wodą. Wsypujemy do garnka, dodajemy wodę i gotujemy. Jak zgęstnieje to dodajemy mleko lub napój roślinny i mleczko kokosowe. Gotujemy ok. 15-20 minut, aż porządnie zgęstnieje. Miksujemy z miodem i cukrem z wanilią. Przekładamy do formy na owsiany spód. Studzimy i wkładamy do lodówki na parę godzin. Truskawki z łyżką cukru zagotowujemy w garnku. Następnie miksujemy na sos. Polewamy nim sernik ;)


Źródła:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7139927/

Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2020 by Anna Sołyga

  • Biały Facebook Ikona
  • Biały Instagram Ikona