Szpinakowe placuszki z sosem koperkowym

Tym razem coś na wytrawnie. Fajny sposób na przemycenie do diety większej ilości zielonych warzyw liściastych.⁠ Zdrowe placuszki z sosem. Polecam wypróbować.


⁠Składniki na szpinakowe placuszki:⁠

  • 200g twarógu półtłustego⁠

  • 2 jajka⁠

  • 100g szpinaku (3-4 garście)⁠

  • 100g mąki pszennej⁠

  • ząbek czosnku⁠

  • 100ml mleka ⁠

  • szczypta soli i pieprzu⁠

  • łyżeczka suszonej bazylii⁠

  • 1 lub 2 łyżki oleju rzepakowego


Składniki na sos koperkowy:⁠

  • 2 łyżki serka kremowego do smarowania⁠

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego⁠

  • szczypta soli i pieprzu⁠

  • pół pęczka koperku⁠

  • łyżeczka soku z cytryny⁠

Oddzielamy białko od żółtka. Miksujemy ze sobą wszystkie składniki (oprócz białek jajka). Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z resztą. Smażymy na nieprzywierającej patelnii po parę minut z każdej strony (patelnia powinna być dobrze nagrzana). ⁠

Sos: koperek drobno kroimy i mieszamy ze sobą wszystkie składniki.⁠


Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2020 by Anna Sołyga

  • Biały Facebook Ikona
  • Biały Instagram Ikona