Szybki dwudaniowy warzywny obiad

Masz mało czasu, a chcesz przygotować pyszny, zdrowy posiłek ? Pokażę Ci, co ostatnio ugotowałam - zupa krem z marchewki oraz warzywne leczo z kaszą. Obiad wyszedł obfity i starczył na 2-3 dni dla 2 osób.



Składniki na zupę krem z marchewki:


  • marchewki - ok. 800 g

  • cebula - 1 sztuka

  • pietruszka - 1 sztuka

  • olej rzepakowy - 2 łyżki

  • bulion warzywny - ok. 500 ml (tak, aby przykryło warzywa)

  • trochę soli i pieprzu + przyprawy (u mnie: papryka słodka, oregano, imbir)

  • śmietana 12% - parę łyżek


Cebulę kroimy w kostkę, a umyte porządnie marchewki oraz pietruszkę w plasterki. Na nieprzywierającej patelni na oleju podsmażamy delikatnie cebulę (często mieszając). Po paru minutach dodajemy pokrojone marchewki i pietruszkę. Podsmażamy mieszając przez ok. 8 minut. Wszystkie warzywa przekładamy do garnka (można już od początku podsmażać w garnku, ale trzeba pilnować, by się nie przypaliło). Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy przyprawy i gotujemy około 20 minut. Miksujemy ręcznym blenderem albo w blenderze kielichowym (gdy zupa jest zbyt gęsta to dodajemy trochę więcej wody lub bulionu). Na koniec zabielamy niewielką ilością śmietany. Możemy również dodać łyżkę śmietany lub jogurtu naturalnego na talerzu. Warto, byłoby posypać jeszcze liśćmi pietruszki, ale ja akurat nie miałam.


Składniki na warzywne leczo:

  • cukinia - 2 sztuki

  • papryka - 2 małe sztuki

  • cebula - 1 sztuka

  • czosnek - 2 ząbki

  • 1 puszka pomidorów krojonych

  • trochę soli i pieprzu oraz ulubione przyprawy (u mnie: papryka słodka, oregano, curry)

  • olej rzepakowy - 2 łyżki

  • kasza jaglana z dodatkami - 125 g

Kroimy w kostkę cebulę oraz paprykę i cukinie. Na patelni podsmażamy na oleju cebulkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po około 3 minutach dodajemy pokrojoną paprykę i cukinie (co jakiś czas mieszamy). Po paru minutach dodajemy puszkę pomidorów oraz sól, pieprz i przyprawy. Gotujemy, aż warzywa zmiękną, a woda trochę wyparuje. Próbujemy i możemy jeszcze doprawić do swojego smaku ;)

Gotujemy kaszę - ja ostatnio bardzo polubiłam mieszanki kasz z różnymi dodatkami (suszonymi) - dania Babci Zosi firmy Sys (szybko się gotuję i są bardzo smaczne). Ugotowaną kaszę możemy dodać do lecza i wymieszać, albo nałożyć na talerz/do pojemnika (jeśli zabieramy obiad do pracy), i na to nałożyć leczo warzywne.


Smacznego ;)

Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2020 by Anna Sołyga

  • Biały Facebook Ikona
  • Biały Instagram Ikona