Warzywna tarta z batatami i szpinakiem

Chcesz dodać do swojej codziennej diety więcej warzyw czy może tak jak ja uwielbiasz bataty i szpinak? Koniecznie wypróbuj ten przepis :)


Składniki na tartę z batatami i szpinakiem:

  • 2 łyżki oliwy

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 200 g szpinaku

  • 7 suszonych pomidorów

  • 300 g jogurtu naturalnego typu greckiego

  • 1 jajko

  • 3 łyżki startego żółtego sera

  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz

  • 1-2 bataty


Kroimy cebulę w kostkę i przeciskamy czosnek przez praskę. Smażymy na patelni na 1 łyżce oliwy. Dodajemy szpinak i pokrojone suszone pomidory. Smażymy mieszając około 5 minut (aż szpinak zwiędnie). Przekładamy do miski. Dodajemy jogurt, przyprawy, jajko, ser i dokładnie mieszamy.

Batat obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry (użyłam malaksera). Na patelnie wlewamy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy przez chwilę plastry batatu. Odkładamy na ręcznik papierowy. Wykładamy dno i boki foremki plastrami batatu. Wlewamy masę szpinakową. Pieczemy w 180°C (funkcja grzania góra-dół) przez około 40 minut.


Przepis inspirowany kuchnią Lidla.

Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2020 by Anna Sołyga

  • Biały Facebook Ikona
  • Biały Instagram Ikona