Zapiekane naleśniki orkiszowe z nadzieniem szpinakowym w sosie pomidorowym

Uwielbiam naleśniki :) I na słodko i na wytrawnie. Może nie jest to najszybsze danie do wykonania, ale warto czasem poświęcić trochę więcej czasu w kuchni, by posmakować takich pyszności.



Ciasto na naleśniki:

  • 2 jajka

  • 1 szklanka mleka

  • 1 szklanka mąki orkiszowej

  • 0,5 szklanki wody

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Wszystkie składniki dobrze mieszamy w misce i odstawiamy na chwilę. Smażymy na DOBRZE rozgrzanej patelni (patelnię można delikatnie przesmarować olejem, ale nie jest to konieczne, ponieważ olej dodajemy do ciasta).


UWAGA! Z tej porcji wychodzi około 9-10 naleśników (zależy jakiej wielkości). Nie do wszystkich starczyło mi nadzienia - 2-3 zostawiłam na później i zjadłam na słodko. Można zrobić np. z połowy porcji i więcej nadzienia pakować do środka ;)


Nadzienie szpinakowe:

  • 200 g świeżego szpinaku

  • Ser ricotta – 200 g

  • Czosnek (1-2 ząbki)

  • 1 jajko

  • Ser gran padano (1-2 łyżki)

Szpinak kroimy. Dodajemy ser, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko i ser gran padano (lub inny twardy). Wszystkie dokładnie mieszamy.


Sos pomidorowy:

  • Cebula

  • Pomidory z puszki

  • Czosnek (1 ząbek)

  • Olej rzepakowy – 1 łyżka

  • Dodatkowo: ser żółty do posypania

Pokrojoną cebulę szklimy na oleju na patelni. Dodajemy pomidory z puszki oraz przeciśnięty czosnek. Chwilę dusimy i miksujemy wszystko blenderem (czekam chwilę, aż ostygnie, przelewam do wysokiego naczynia i dopiero miksuję).



Zapiekanie:

Naleśniki smarujemy nadzieniem szpinakowym, zawijamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Polewam sosem i posypujemy delikatnie żółtym serem. Pieczemy w piekarniku w temp. 180’C przez około 15-20 minut.



Przepis zmodyfikowany z Kwestia Smaku - https://www.kwestiasmaku.com/przepis/nalesniki-zapiekane-ze-szpinakiem-w-sosie-pomidorowym

Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2020 by Anna Sołyga

  • Biały Facebook Ikona
  • Biały Instagram Ikona