Zupa krem z marchewki i ciecierzycy

Pyszna, sycąca zupa warzywna. Ma piękny kolor i świetny smak. Bardzo pasuje do niej kromka świeżego pieczywa lub grzanki.



Składniki na zupę krem z marchewki i ciecierzycy:

  • 750 g marchewki

  • 1 por

  • olej rzepakowy

  • 300 g ciecierzycy z puszki/słoika

  • łyżeczka cynamonu

  • łyżeczka gałki muszkatołowej

  • 500 ml bulionu (lub więcej bulionu lub samej wody, w zależności od preferencji konsystencji)

Wykonanie zupy krem z marchewki i ciecierzycy:


Myjemy marchewki, obieramy i kroimy w kostkę. Por kroimy w plastry. Do garnka wlewamy olej i dodajemy warzywa oraz przyprawy. Obsmażamy chwilę, co jakiś czas mieszając. Zalewamy bulionem. Ciecierzycę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą i dodajemy do zupy. Gotujemy całość około 15 minut i miksujemy blenderem.


Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2020 by Anna Sołyga

  • Biały Facebook Ikona
  • Biały Instagram Ikona